حسابرس کیست؟
حسابرس شخصی است که به دعوت اشخاص حقیقی و یا حقوقی جهت بررسی و صحت اسناد مالی و حسابداری و انطباق آن با اصول و استانداردهای حسابداری و موارد دیگر قانونی در شرکت ها و یا موسسات حاضر میشود.
نسخه صوتی این مطلب را میتوانید گوش دهید
تقسیم بندی حسابرسی چگونه است
حسابرسان داخلی
این افراد از پرسنل خود مجموعه بوده و یا اینکه به دعوت اشخاص حقیقی و حقوقی جهت بررسی اسناد و مدارک و تطابق آن با استانداردهای مالی و قوانین مالی و مالیاتی در محل موردنظر حاضر شده ، موسسه حسابداری حساب اندیش ایرانیان با دارا بودن کادری متخصص و مجرب در این امر آماده هر گونه خدمات حسابرسی داخلی برای شرکتها و موسسات می باشد.
حسابرسان مستقل
این گروه از حسابرسان در موسسات حسابرسی مشغول به کار هستند و بر اساس دعوت و قراردادی که میان شرکتها یا سازمانها با این موسسات منعقد میگردد، عملیات حسابداری و مالی واحد موردنظر را بررسی و گزارشات خود را به مجامع و یا صاحبان سهام ارائه میکنند و در نهایت میتوان گفت که این حسابرسان رابط میان صاحبان شرکت و هیات مدیره می باشند.

انواع گزارش حسابرسی
- گزارش حسابرسی مقبول
- گزارش عدم اظهارنظر
- گزارش مشروط
- گزارش مردود
گزارش حسابرسی مقبول
در این گزارش صحت، صداقت گزارشهای مالی شرکت و یا موسسه توسط تیم حسابرسی و مدیران اصلی(حسابرسی) مورد تایید قرار گرفته است.
گزارش عدم اظهارنظر در حسابرسی
در این گزارش تیم حسابرسی پس از انجام کارها و بررسی اسناد و مدارک ، بعلت کافی نبودن اسناد و مدارک و عدم دسترسی حسابرس به مدارک و اسناد مالی قادر به ارائه نظر در مورد صحت صورتهای مالی نمی باشد
گزارش مشروط در حسابرسی
در این نوع گزارش ، حسابرس با توجه به محدودیتها و شرایط رسیدگی و قبولی نسبی اسناد و مدارک و گزارشات مالی،گزارش حسابرسی خود را ارائه نموده ولی با بند های مشروط. بعبارت دیگر حسابرس در این گزارش نظر خود را فقط در مورد جزئیات خاصی از صورتهای مالی شرکت اعلام میکندو در مورد سایر جوانب نظری نمیدهد
گزارش مردود در حسابرسی
در این نوع گزارش حسابرس دقیقا به این نتیجه رسیده است که اسناد و مدارک و صورتهای مالی دارای ابهامات جدی و غیر قابل قبول و مغایر با استانداردها و قوانین مالی و مالیاتی میباشد
حسابرس ارشد
حسابرس ارشد، فردی است که مسئولیت کامل برنامهریزی و اجرای حسابرسی یک شرکت را به عهده دارد و گزارش مربوط به آن را تهیه میکند. او باید حسابرسان و سایر اعضای گروه را در هنگام انجام حسابرسی راهنمایی کند و آنها را با هدف و منظور هر بخش از حسابرسی آشنا سازد. کاربرگهای تهیه شده توسط حسابرس ارشد باید کنترل شوند تا از کفایت حسابرسی اطمینان حاصل شود. حسابرس ارشد باید در تمام مراحل کار خود اصول و معیارهای حسابرسی را رعایت کند. علاوه بر این، وظیفه تعیین ساعات کاری و جدول زمانبندی را نیز دارد.
حسابرسان و کمک حسابرسان
حسابرسان و کمک حسابرسان هر دو مسئول انجام قسمتهای مختلف رسیدگی هستند که به آنها توسط حسابرسان ارشد واگذار و ارجاع میشود. علیرغم نظری که ممکن است وجود داشته باشد، فارغالتحصیلانی که به تازگی با حرفه آشنا شدهاند، در سمت اول خود مسئولیت همکاری با حسابرسان ارشد را بر عهده دارند و کاری خستهکننده و تکراری انجام نمیدهند. زیرا یکی از ویژگیهای این حرفه تنوع و تنوع کارهایی است که اعضای آن انجام میدهند و به دلیل تفاوت در نوع و ماهیت فعالیتهای مختلف موسسات که به حسابهای آنها رسیدگی میشود، کار حسابرسی را نمیتوان یکنواخت و خستهکننده در نظر گرفت.
آموزش حرفهای نیز شامل گسترش دانش درباره استانداردهای جدید حسابرسی، اطلاع از تغییرات در قوانین مالیاتی، کار و تجارت و غیره است.
تیم کنترل کیفیت هر موسسه باید به گونهای باشد که اطمینان دهد کارکنان حرفهای همواره در جریان آخرین تحولات فنی قرار میگیرند. برای تامین این نیاز، آموزش حرفهای برای کارکنان درون موسسه انجام میشود. آموزش حرفهای باید به صورت مداوم و پیوسته انجام شود تا حسابرسان از تحولات حرفهای خود آگاهی داشته باشند. همچنین، منابع مثل نشریات و مجلات میتوانند به عنوان منابعی برای مدیران و کارکنان موسسات حسابرسی مورد استفاده قرار گیرند.
وظایف و مسئولیتهای سرپرست حسابرسی چیست
برنامهریزی و تنظیم حسابرسی: سرپرست حسابرسی مسئول برنامهریزی و تنظیم برنامهها و روالهای حسابرسی در شرکت است. او باید جدول زمانبندی را برای اجرای ماموریتهای حسابرسی تهیه و تنظیم کند.
نظارت بر حسابرسی: سرپرست حسابرسی مسئول نظارت و کنترل صحیح اجرای فعالیتهای حسابرسی در شرکت است. او باید از صحت و قابل اعتماد بودن روشها و رویههای حسابرسی اطمینان حاصل کند و در صورت لزوم تغییرات لازم را اعمال کند.
مشکلات حسابداری: سرپرست حسابرسی مسئول بررسی و رفع مشکلات حسابداری در شرکت است. وی باید با صاحبکار و مسئولان حسابداری در شرکت در ارتباط باشد و تلاش کند تا بهترین راهحلها برای رفع مشکلات تشخیص داده شود.
دانش حسابداری و قوانین مالیاتی: یک شرط لازم برای سرپرستی در موسسات حسابرسی، داشتن اطلاعات و دانش حسابداری و آشنایی با قوانین مالیاتی است. سرپرست حسابرسی باید با قوانین و مقررات مالیاتی آشنا باشد و از رعایت آنها در فعالیتهای حسابرسی اطمینان حاصل کند.
تخصص حسابداری: فعالیت سرپرستان حسابرسی ممکن است به تخصص حسابداری خاصی نیاز داشته باشد. آنها باید تخصص و تجربه کافی در حوزه حسابداری را داشته و قادر به پاسخگویی به سوالات و مشکلات پیچیده در این زمینه باشند.
به طور کلی، سرپرستان حسابرسی مسئول برنامهریزی، نظارت و رفع مشکلات حسابداری در شرکت هستند و باید دانش و تخصص لازم را در حوزه حسابداری و قوانین مالیاتی داشته باشند.