
چگونه مالیات کمتری بدهیم ؟ برخورداری از مشوق های مالیاتی
این سؤال را بارها از دوستان و آشنایان خود شنیدهاید. بسیاری از افراد تمایل دارند مالیات کمتری بپردازند و یا راههای دور زدن قانونی مالیات را به طور کامل یاد بگیرند. طبیعتا هیچ کس دوست ندارد اموال و دارایی خود را در ارتباط با مسائل بیهوده خرج نکند. پرداخت مالیات ممکن است برای بسیاری افراد بیهوده به نظر برسد. ولی باید بگوییم در قبال خدماتی که از دولت دریافت میکنید، پرداخت مالیات دور ریختن اموال نیست و همه افراد باید مالیات بپردازند.
حتی یک خانم خانه داری که در منزل به کارهای خانه میپردازد بارها شده در حین خرید اقلام سوپرمارکتی مالیات بر ارزش افزوده کالای مصرفی را پرداخت نموده است. اما چه کار کنیم که مالیات کمتری بدهیم؟ به عبارت دیگر در کسب و کار خود باید چه ویژگیهایی را لحاظ کنیم تا مشمول پرداخت مالیات کمتری شویم و یا حتی معاف مالیاتی شویم!! برای اطلاع بیشتر در مورد چگونگی پرداخت مالیات کمتر تا آخر این پست در بلاگ موسسه حسابداری حساب اندیش ایرانیان همراه ما باشید.

آیا پرداخت مالیات کمتر، به صورت قانونی امکانپذیر است؟
بله. در مشاوره مالیاتی که به کسب وکارها میدهیم راهکارهایی قانونی وجود دارد. ولی از اینکه بخواهید فرار مالیاتی داشته باشید باید بگوییم که اشتباه میکنید. در قانون مالیاتهای مستقیم مشوقهایی ذکر شده است که با استناد و عمل به این موارد میتوان میزان مالیات تعیین شده جهت پرداخت را کاهش داد.
در زمانهای گذشته کمک به باشگاههای ورزشی به نوعی مشوق مالیاتی محسوب میشد. حتماً آگاهید که چقدر تیمهای فوتبال در لیگ یک توسط کارخانه جات بزرگ و خصوصی شکل گرفت. اما برای دیگر کسب و کارها این امکان وجود دارد که از مشوق مالیاتی استفاده کنند.
راههای قانونی کاهش میزان مالیات

پرداخت مالیات کمتر با کمک به مراکز خیریه و نیکوکاری:
کمک به خیریههای دولتی و خصوصی منجر به کاهش مالیات خواهد شد. با ارائه اسناد و مدارک میتوانید مبلغ مالیات خود را کاهش دهید. راهکارهای ذکر شده کاملاً قانونی هستند و توسط سازمان دارایی به کلیه مودیان ابلاغ گردیده است.
یکی از راهکارهای بهرهمندی از مشوقهای مالیاتی و پرداخت کمتر مالیات کمک به مؤسسات خیریه میباشد. خرید اقلامی برای جهیزیه نیازمندان زیر نظر مراکز خیریه و یا کمک به ارگانهای خصوصی که جنبه انقاق دارد میتواند تا حدودی فرد حقیقی و یا حقوقی را از مالیات کمتری برخوردار نماید. البته محرز شدن چنین شرایطی نیاز به اسناد و مدارک معتبر میباشد.

پر کردن فرم اظهارنامه در زمان مشخص:
هر ساله تاریخ دقیق پر کردن فرم اظهارنامه مالیاتی توسط اداره مالیات به عموم ابلاغ میگردد. اگر در مدت تعیین شده اظهارنامه خود را به طور دقیق تکمیل نموده و به اداره مالیات ارسال کنید، ممکن است از مشوق مالیاتی برخوردار شوید. ولی اگر دیرتر از موعد مقرر اقدام به ارسال نمایید، ممکن است مشمول جریمه شوید.
مورد قبول گرفتن ترازنامه سود و زیان: چنانچه ترازنامه سود و زیان مورد قبول کارشناسان مالیاتی قرار گیرد، به میزان 5 درصد جایزه خوش حسابی به مودیان تعلق خواهد گرفت. البته یک شرایطی وجود دارد و آن مثبت بودن ترازنامه سود و زیان در سه سال متوالی است.

پرداخت مالیات در زودتر از زمان موعد تعیین شده:
قبل از سررسید اگر مالیات تعیین شده را پرداخت نمایید، 1 درصد به شما تخفیف مالیاتی ارائه خواهد شد. البته تا مدت زمان 4 ماه این تشویق برقرار است. بد نیست برای کسب اطلاعات بیشتر از یک مشاور مالی و یا خدمات مالیاتی شرکت حساب اندیش کمک بگیرید.
پس یکی از راههای پرداخت مالیات کمتر خوش حسابی و پرداخت به موقع و یا زودتر از موعد مقرر میباشد.
نکته: هرساله سازمان امور مالیاتی برای کلیه مشاغل مشوق های مالیاتی در نظر می گیرد و درصد پرداخت مالیات را برای برخی مشاغل کاهش می دهد. بهتر است اخبار را دنبال نمایید و آئین نامه های آپدیت شده اداره مالیات را در سایت سازمان امور دارائی کشور مطالعه نمایید.

ارائه مدارک هزینهها و استهلاک به کارشناسان مالیاتی:
برای هزینههایی که برای کسب و کار خود متقبل میشوید، باید فاکتورهایی را نزد خود نگه دارید. همانطور که میدانید مالیات بر درآمد به میزان درآمدی که کسب و کارها بدست میآورند، تعلق خواهد گرفت. اگر بتوانید هزینهها و استهلاک اقلام و وسایل را لیست کنید و مدرکی معتبر ارائه دهید آنگاه به طور طبیعی از درآمد شما کاسته خواهد شد. پس پیشنهاد میکنیم که این فاکتورها و رسیدهای هزینه کرد برای کسب وکارتان را نزد خود نگه دارید.

کدام شغلها مالیات کمتری دارند؟
مالیات بر درآمد که از دسته مالیاتهای مستقیم محسوب میگردد، بر اساس سقف درآمد سالانه محاسبه خواهد شد. به عبارت دیگر هزینهها و استهلاک دارایی از درآمد کاسته شده و درآمد اصلی که همان سود است مشخص میگردد. به درصدی از درآمد سالیانه مالیات تعلق میگیرد که اگر آن را در مهلت مقرر پرداخت نمایید، در این شرایط از پرداخت مالیات کمتر برخوردار خواهید شد. اما سقف مشخصی برای درآمد تعیین شده است. به طور مثال اگر کسب و کارهای اینترنتی سالیانه 360 میلیون تومان درآمد داشته باشند از پرداخت مالیات معاف هستند.
برخی شرکتهای دانش بنیان که در سالهای آغازین فعالیت خود هستند و میزان هزینه کرد آنها بالا بوده و مجوزهای لازم را از پارک علم و فناوری و سایر ارگانها برای دانش بنیان شدن تهیه نمودهاند، از پرداخت مالیات معاف هستند. لازم به ذکر است که صرفاً بعضی از شرکتهای دانش بنیان مشمول معافی مالیاتی هستند و یا مالیات کمی پرداخت میکنند. برای شرایط معاف از مالیات مشاغل دانش بنیان بهتر است با شرکت ارائهدهنده خدمات مالیاتی مشورت کنید.
کارخانههایی که در خارج از شهر و یا شعاع 120 کیلومتری شهر تهران در شهرکهای صنعتی مستقر هستند از مشوقهای مالیاتی برخوردار هستند.
واحدهای تولیدی خارج از استان و یا در محل احداث مناطق دور افتاده از مشوق های مالیاتی برخوردارند.
برخی از مشاغل و صنوف به تشخیص سازمان امور دارائی کشور از پرداخت مالیات تحت شرایطی خاص معاف هستند. البته معافیت مالیاتی برای این دسته از مشاغل به طور مادام العمر یا کامل نبوده و مدت زمان معین و مشخصی تعیین شده است. مشاغلی همچون:
دفاتر گردشگری زیارتی که زائرانی به عربستان، عراق و سایر شهرهای زیارتی خارجی به مسافرت میبرند از پرداخت مالیات معاف هستند. در صورتی که این دفاتر به جذب گردشگر خارجی برای کشور کمک کنند نیز مشمول معاف از مالیات خواهند شد. البته باید مجوزهای لازم را از سازمان حج و زیارت و اداره میراث فرهنگی وگردشگری و سایر ارگانها اخذ نمایند. فعالیت بدون مجوز غیرقانونی است.
راهاندازی واحد تولیدی در مناطق توسعه نیافته و یا کمتر توسعه یافته به میزان 5 الی 10 سال معافیت مالیاتی دارد. البته این مشاغل باید اظهارنامه مالیاتی خود را ارسال نمایند و اینگونه نیست که هیچ کاری انجام ندهند و معاف از مالیات شوند.
راهاندازی بیمارستان در مناطق دورأفتاده و کم برخوردار به مدت 5 الی 10 سال معاف از مالیات خواهد بود.
باشگاههای ورزشی تازه تأسیس به مدت 5 الی 10 سال در مناطق دورأفتاده معاف از مالیات خواهد بود.
- دانشگاههای غیر انتفاعی
- آموزشگاههای فنی وحرفهای که به آموزش هنرجویان میپردازند
- مدارس غیر انتفاعی
- مراکز نگهداری از کودکان بیسرپرست خصوصی
- مراکز نگهداری از معلولان جسمی و حرکتی و کودکان اوتیسم که به صورت خصوصی فعالیت میکنند
- مراکز نگهداری از بیماران روانی خصوصی
- هر مرکزی که ماهیت آموزشی داشته باشد
در صورتی که موارد ذکر شده در مناطق توسعه نیفته و محروم مشغول به فعالیت شوند معاف از مالیات خواهند بود. البته نه به صورت طولانی مدت بلکه تا مدت زمان 5 الی 10 سال. در صورت تأیید کارشناسان و بررسیهای بیشتر اداره مالیات شهرستان ممکن است این مدت زمان ادامه داشته باشد و یا تشویقهای مالیاتی برای این دسته از واحدهای تولیدی و مشاغل لحاظ گردد.
سؤالات متداول
کدام دسته از مشاغل هیچ مالیاتی پرداخت نمیکنند؟
هر شغلی که ملزم به اخذ کد مالیاتی نباشد و نقل و انتقال وجه به صورت نقدی صورت پذیرد میتوان گفت که فرد مشمول پرداخت مالیات نخواهد شد. البته گردش حساب فرد چک خواهد شد و فرار صد در صد مالیاتی وجود ندارد.
آیا میتوان مالیات بر درآمد را به طور اقساطی پرداخت کرد؟
بله. این امکان وجود دارد. ولی اگر به صورت یک جا پرداخت نمایید مشمول تخفیف مالیاتی خواهید شد.