ارسال لیست بیمه کارکنان به سازمان تامین اجتماعی

ارسال لیست بیمه کارکنان به سازمان تامین اجتماعی

یکی از کارهایی که یک حسابدار باید در روند کاری خویش به انجام دهد، ارسال لیست بیمه کارکنان مجموعه به سازمان تامین اجتماعی است. همانطور که می دانید بیمه کردن کارگران و کارکنان یک مجموعه اجباری بوده و تمامی کارفرمایان باید پرسنل مجموعه خود را بیمه نمایند.

منظور از ارسال لیست بیمه تامین اجتماعی، ارسال سوابق بیمه ای هر پرسنلی است که در مجموعه ای کار می کند و بابت انجام کار مزدی را از کارفرما دریافت می نماید.

پس از اخذ کد کارگاهی ارسال لیست بیمه کارکنان توسط کارفرما صورت می پذیرد. البته این کار را حسابدار مجموعه انجام خواهد داد و تهیه لیست با استفاده از نرم افزارهای حسابداری صورت می پذیرد.

در مورد شیوه ارسال بیشتر در حساب اندیش ایرانیان توضیح خواهیم داد.

نحوه ارسال لیست بیمه تامین اجتماعی 1402
نحوه ارسال لیست بیمه تامین اجتماعی 1402

 

نحوه ارسال لیست بیمه تامین اجتماعی 1402

ارسال لیست بیمه تامین اجتماعی به مدیریت جریان نقدینگی در حسابداری مربوط می باشد. به همین دلیل است که حسابداران این کار را انجام خواهند داد. 23 درصد از حقوق فرد به عنوان بیمه در نظر گرفته شده که کارفرما باید آن را پرداخت نماید + 7 درصد از حقوق فرد باید به عنوان حق بیمه پرداخت گردد.

  • ابتدا باید نام کاربری و کلمه عبوری که سازمان تامین اجتماعی در اختیار کارفرما قرار می دهد را در سامانه تامین اجتماعی eservices.tamin.ir ، بخش ورود به سامانه، در فیلدهای نام کاربری و کلمه عبور وارد نمایید.
  • حالا وارد قسمت کارفرمایان شوید و در اینجا به بخش لیست حق بیمه و ارسال لیست حق بیمه مراجعه نمایید.
  • منوی لیست حق بیمه قابل مشاهده می باشد.
  • فایل لیست بیمه را بارگذاری نمایید و یا در قسمت ارسال لیست حق بیمه جدید آنلاین، آن را به طریق دیگری می توانید انجام دهید.
  • با زدن دکمه تایید و ثبت مراحل ارسال لیست حق بیمه تامین اجتماعی به پایان خواهد رسید.

کلیه مراحل بدون مراجعه به سازمان تامین اجتماعی انجام خواهد گرفت. اما شما باید درخواست استفاده از خدمات غیر حضوری را پر نمایید که در قسمت منوی خدمات کارفرمایان واقع گردیده است.

مدت زمان ارسال لیست بیمه کارکنان و حقوق بگیران
مدت زمان ارسال لیست بیمه کارکنان و حقوق بگیران

مدت زمان ارسال لیست بیمه کارکنان و حقوق بگیران

شما تا 30 روز پس از پایان ماه فرصت دارید تا لیست بیمه کارکنان و حقوق بگیران را در سامانه تامین اجتماعی وارد کنید. چنانچه از آخرین روز ماه بعدی بگذرد، کارگاه یا کارفرما جریمه خواهد شد.

بهتر است قبل از رسیدن به پایان ماه این کار صورت پذیرد. در ماده 39 قانون تامین اجتماعی کلیه کارفرماها و کارگاه ها مشمول این قانون هستند.

اما خود فرد نیز می تواند در صورت عدم پیگیری کارفرما یا حسابدار مجموعه از وضعیت بیمه خود آگاه گردد.

ارسال لیست بیمه کارکنان و کارگران تازه کار
ارسال لیست بیمه کارکنان و کارگران تازه کار

ارسال لیست بیمه کارکنان و کارگران تازه کار

هر فرد در تامین اجتماعی دارای شماره بیمه بوده که باید بلافاصله بعد از استخدام شدن به واحد مربوط به نام نویسی در اداره تامین اجتماعی مراجعه نموده و اطلاعات بیمه ای و شناسنامه ای خود را در اختیار کارمندان تامین اجتماعی جهت ثبت در سیستم انجام دهد.

در صورتی که فرد قبلا در جایی کار کرده و بیمه بوده است و یا حتی به صورت خویش فرما بیمه خود را واریز می نموده است، کد بیمه او تغییری نخواهد کرد.

این کد برای شناسایی فرد و سوابق بیمه ای او است که هر ماه باید در لیست ارسال حق بیمه کارکنان توسط واحد حسابداری درج شود.

نحوه پرداخت حق بیمه کارکنان تامین اجتماعی
نحوه پرداخت حق بیمه کارکنان تامین اجتماعی

نحوه پرداخت حق بیمه کارکنان تامین اجتماعی

پس از ارسال لیست بیمه کارکنان فیش الکترونیکی صادر می گردد و کارفرما یا حسابدار باید در پنل کاربری خود حق بیمه درج شده را واریز نماید.

دقت فرمایید تا قبل از ارسال لیست بیمه، امکان واریز حق بیمه تامین اجتماعی کارکنان وجود نخواهد داشت.

برای واریز مالیات بر حقوق کارکنان به سازمان امور مالیاتی کشور نیز شما 30 روز فرصت دارید تا لیست را به اداره امور مالیاتی ارسال کنید. اما اولویت با ارسال لیست بیمه بوده و بعدا باید روند ارسال لیست مالیات بر حقوق را انجام دهید.

چرا که پس از کسورات، به حقوق افراد مالیات تعلق خواهد گرفت. میزان حق بیمه نیز از حقوق پرسنل و کارکنان کسر می گردد و پس از آن باید مالیات تعلق گرفته به حقوق را مورد محاسبه قرار داد.

سخن پایانی

این قانون برای کلیه بیمه شدگان تامین اجتماعی قابل اجرا بوده و برای کارکنان ارگان های دولتی که از بیمه های پایه دیگر بهره مند می باشند، شرایط مشابه موارد بالا نخواهد بود. برای بخش خصوصی و آن دست سازمان های دولتی که با تامین اجتماعی طرف قرارداد هستند این قانون برقرار است.

سوالات متداول

آیا کارگاه و یا کارفرما می تواند ارسال لیست بیمه کارکنان را بر عهده خود افراد بگذارد؟

بهتر است که این کار توسط حسابدار انجام شود. در صورتی که کارگاه دارای حسابدار نباشد می تواند از شرکت خدمات حسابداری کمک گیرد.اما فرد می تواند پیگیری های لازم را نسبت به حق و حقوق خود انجام دهد.

در صورتی که ماه سی و یک روزه باشد مدت ارسال لیست حق بیمه چگونه خواهد بود؟

در این شرایط نیز شما 30 روز فرصت دارید تا روند ارسال لیست و واریز حق بیمه را انجام دهید. در صورت واریز و یا ارسال در تاریخ سی و یکم ماه بعد، شما جریمه خواهید شد و تاخیر در نظر گرفته می شود. این یک روز به ماه بعد موکول شده و در مدت زمان قانونی شما منظور نخواهد گردید.

به این نوشته امتیاز دهید !
دیدگاه ها
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تلفن همراه *

درخواست خدمات و مشاوره

با مشاوره تخصصی فعالیت های مالی،مالیاتی و … خودتان را به ما بسپارید..