این روزها بسیاری از افراد دارای شغل دوم و یا حتی سوم هستند. به طور مثال فردی کارمند بوده و در ساعات بعد از ظهر به شغل دیگری اشتغال دارد. برخی دیگر دارای مشاغل اینترنتی هستند که به صورت غیر فعال درآمد دارند. اما در اینجا نحوه محاسبه مالیات، گردش حساب بانکی فرد بوده و شغل دوم یا سوم او اهمیتی ندارد. در همه کشورها پرداخت مالیات ضروری است و این طور نیست که از زیر بار پرداخت مالیات فرار کنیم. در ایران متاسفانه فرار مالیاتی بسیار بالاست به همین دلیل قوانین مالیاتی هر ساله دچار تغییرات و تحولاتی خواهد شد.
تعداد مشاغلی که فرد در آن اشتغال دارد ملاک محاسبه مالیات نیست. بلکه میزان درآمد اوست که مشخص می کند چقدر باید مالیات پرداخت نماید.

مالیات حقوق شغل دوم چیست و چقدر است؟
حتما می دانید که برخی مشاغل معافیت مالیاتی دارند. به طور مثال تاسیس کارگاه های تولیدی و یا مراکز آموزشی خصوصی در چند سال اول معاف از پرداخت مالیات می باشند. اما در صورتی که شغل دوم و یا چندم تشخیص داده شود مودی موظف به پرداخت مالیات است.
مطابق قانون 131 مالیات های مستقیم اگر مجموع درآمد فرد در ماه بیش تر از 100 میلیون تومان و حداقل 100 میلیون تومان باشد، باید معادل این پول را در پایان سال مالیاتی به صورت مالیات مستقیم پرداخت کند.
در قانون مالیات ها آمده است که اگر فرد دارای حرفه و یا کسب و کاری است که آن شغل از شرایط معافیت مالیاتی برخوردار است، در صورتی که درآمد او بالای 100 میلیون تومان باشد باید مالیات پرداخت نماید.
سازمان امور مالیاتی کشور برای راه اندازی کارخانه ها و برخی مشاغل آموزشی و راه اندازی واحد های تولید مشوق های معافیت از پرداخت مالیات در نظر گرفته است. اما این گونه معافیت ها محدود هستند. به طور مثال خانمی در شغل آموزگاری ابتدایی مشغول به کار است و حقوق ثابتی را از وزارت آموزش و پرورش دریافت می کند. این فرد اقدام به تاسیس مدرسه غیرانتفاعی نموده و مدارس غیر انتفاعی از پرداخت مالیات معاف هستند. مالیات برای این فرد از فیش حقوقی شغل اول او کسر خواهد شد.
اما در قانون آمده است که اگر شغل اول فرد از آن دست مشاغلی بوده که دارای معافیت مالیاتتی است و این فرد شغل دوم خود را نیز از جدول مشاغل معاف از پرداخت مالیات انتخاب نموده است، بنا به درآمد خود باید مالیات پرداخت نماید. این گونه نیست که فرد دو یا چند شغل معافیت از پرداخت مالیاتی را انتخاب نماید و از آن ها کسب درآمد کند و مالیاتی را پرداخت نکند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد پرداخت مالیات شغل دوم حتما با مشاور مالیاتی در این خصوص مشورت کنید.

موارد معافیت مالیات دو شغله ها / انواع شغل ها
در صورتی که شغل دوم یک شخص حقیقی یا حقوقی یکی از موارد زیر باشد، از پرداخت مالیات بر درآمد مشاغل معاف هستند:
- تاسیس خیریه
- آموزشگاه های فنی و حرفه ای
- دفاتر زیارتی و گردشگری دارای مجوز از سازمان حج و زیارت
- موسسات نگهداری از کودکان ناتوان، بی سرپرست و معلول
- درآمد حاصل از صادرات محصولات کشاورزی
- آموزشگاه های فعال در حوزه صنایع دستی
- انتشارات
- مشاغل در حوزه پخش کتاب
- شرکت های بازاریابی کتاب
- بنیاد های علمی فعال در حوزه آموزش
- مراکز چاپ کتاب
- مراکز چاپ روزنامه
- آموزشگاه ها، و موسسات آموزشی مداحی
- نویسندگان و نقاشان
- آموزشگاه های نویسندگی و نقاشی و هنری
- مربیان و موسیقی دانان
- انجمن های شعر و ادب در کشور
- فرهنگسراهای دانش آموزشی
- آزمایشگاه های خصوصی دانش آموزی که ماهیت علمی دارند
- شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک های علم و فناوری (مدت محدود)
- شرکت های تعاونی مصرف عام تخفیفات مالیاتی دارند
- شرکت های تعاونی مربوط به دانشجویان و دانش آموزان و صیادان و تولیدات روستایی از پرداخت مالیات معاف هستند.
در حالت کلی هر نوع کسب و کاری که ماهیت آموزش دادن، تحقیق، پژوهش و علم پروری داشته باشد از پرداخت مالیات معاف می باشد. همچنین مشاغلی که به افراد نیازمند کمک رسانی می نمایند نیز از پرداخت مالیات معاف هستند.
اما کارخانه جات بر اساس ضوابط و شرایطی در صورتی که تازه تاسیس باشند از پرداخت مالیات معاف هستند.
در صورتی که تمایل دارید دو شغله شوید، یکی از مشاغل بالا را انتخاب نمایید.

مالیات حقوق شغل دوم بازنشستگان چگونه محاسبه میشود؟
افراد بازنشسته ای که به صورت پیمانکاری، ساعتی و یا غیر پرسنلی در جایی مشغول به کار باشند از پرداخت مالیات معاف هستند. البته تا درآمد 10 میلیون تومان در سال 1402 از پرداخت مالیات معاف هستند. البته این قانون برای بازنشسته های کشوری و لشگری بوده و برای بازنشسته های تامین اجتماعی بهتر است از شرکت حسابداری حساب اندیش ایرانیان فعال در زمینه مشاوره مالی و انواع خدمات مالیاتی در تهران سوال نمایید.
در صورت راه اندازی کسب و کار و مشاغل آزاد و کارآفرینی مطابق با میزان درآمد تصمیم گیری خواهد شد.

سازمان امور مالیاتی چگونه از شغل دوم افراد مطلع میشود؟
از آنجایی که کلیه مشاغل باید پرسنل خود را بیمه کنند، در تامین اجتماعی برای کارکنان و کارمندان و کارگران پرونده تشکیل خواهد شد و در آن جا از کارکنان مدارکی دریافت شده و وضعیت فرد مشخص خواهد شد.
پس از دریافت مدارک، کارفرما باید آن ها را به اداره مالیاتی شهر تحویل دهد. در اداره مالیات از وضعیت فرد استعلام گرفته خواهد شد و مشخص می شود که او بازنشسته است یا خیر.
اگر فردی بازنشسته نباشد و دارای شغل دوم و سوم باشد گردش حساب او توسط اداره امور مالیاتی چک خواهد شد. در هر صورت موظف به ارائه اظهارنامه مالیاتی خواهند بود.

حداکثر تعداد معافیت مالیاتی مشاغل در سال 1402
این سوال برای همه افراد پیش می آید که حداکثر چقدر معافیت مالیاتی به افراد دارای دو یا چند شغل تعلق می گیرد؟
هر فرد موظف است فقط یک بار از قانون معافیت مالیاتی مشاغل کارفرمایان استفاده کند. به طور مثال اگر فردی صاحب آموزشگاه خوشنویسی باشد و مدرسه غیر انتفاعی را بعدا تاسیس کند، کلیه درآمد وی از مدرسه غیر انتفاعی مشمول پرداخت مالیات خواهد شد. البته تخفیف های مالیاتی محدود نیز به کارفرمایان تعلق خواهد گرفت.
طبق ماده 35 قانون کار و ماده 13 قانون حمایت از معلولان هرکارفرمایی که معلولان را استخدام کند مشمول مشوقهای بیمه ای خواهد شد.
کارکنانی که دارای فرزند معلول باشند و در صورتی که میزان معلولیت آن ها شدید باشد، به میزان 50 درصد از حقوق و درآمدشان مشمول معافیت مالیاتی خواهد شد. البته برای اثبات نیاز به تایید اداره بهزیستی بوده و باید مدارک پزشکی به اداره مالیاتی ارسال گردد. در مورد معلولان متوسط و خفیف شرایط متفاوت خواهد بود.
ولی در شغل اول خود می تواند از معافیت مالیاتی استفاده کند. البته لازم به ذکر است افراد پردرآمد باید مالیات پرداخت نمایند.
سوالات متداول
آیا معلولانی که شغل دوم دارند باید مالیات پرداخت کنند؟
بله. باید متناسب با درآمد خود مالیات پرداخت نمایند. درصدهای تعیین شده برای جدول مشاغل و سطوح درآمدی مختلف متغیر است.
آیا خوانندگان و بازیگران نیز باید مالیات پرداخت کنند؟
در صورت درآمد بالا مشمول پرداخت مالیات خواهند شد. در صورت دو شغله بودن نیز باید مالیات پرداخت کنند.
آیا اینفلوئنسر مارکتینگ و یا بلاگری در شبکه های اجتماعی اگر به عنوان شغل دوم محسوب شود مشمول پرداخت مالیات است؟
بله باید مالیات پرداخت نمایند. در صورتی که دارای شغل اول مشمول پرداخت مالیات باشند باید بر اساس درآمدی که از این راه کسب می کنند نیز مالیات دهند. در حالت کلی گردش حساب آن ها ملاک بررسی خواهد بود.