کتمان درامد و جرائم مربوط به آن چیست؟

کتمان درامد و جرائم مربوط به آن چیست؟

طبق مقررات سازمان امور مالیاتی، چنانچه مؤدیان مالیاتی مبلغ واقعی درآمد خود را پنهان کنند، مشمول جریمه قرار خواهند گرفت. این امر که مدیران شرکت ها با انگیزه های فرار مالیاتی، حساب سازی و کاهش پرداخت مالیات انجام می دهند کتمان درآمد نام دارد. به عبارت دیگر اگر درآمد مؤدی در گزارش صورت معاملات فصلی اعلام شود ولی در دفاتر قانونی ثبت نشده باشد مصداق کتمان درآمد است ولی اگر درآمدی وجود نداشته و مؤدی فقط هزینه های غیر واقعی را اعلام کند، به عدم ثبت رویداد مالی محکوم شده و باید جرایم تعلق گرفته به عدم ثبت را متحمل شود.

کتمان درآمد و انواع آن

 

انواع کتمان درآمد ها

۱- عدم ثبت درآمد در دفاتر و یا کمتر ثبت کردن آنها از طریق به وجود آوردن خریداران ساختگی و کد (شماره) اقتصادی جعلی و یا کد دیگران مخصوصا موسساتی که فروش کالای آنها از طریق شعبه ، نمایندگی و… بعمل می آید.
۲- حساب سازی و حساب به حساب کردن ثبت فروش یا درآمد در حساب های بستانکاران ، جاری شرکاء و غیره.
۳- ثبت خرید کالا و دارایی در حساب هزینه بر خلاف موازین مربوطه.
۴- اضافه منظور نمودن قیمت خرید کالا و دارایی از طریق به وجود آوردن فروشندگان و فاکتورهای ساختگی و یا ثبت خرید کالا و هزینه هایی که واقعیت ندارند.
۵- کمتر تحویل گرفتن مقدار یا تعداد کالاهای خریداری داخل یا وارداتی و ثبت تمامی مبلغ خرید در دفاتر.
۶- ثبت هزینه های مستقیم خرید یا واردات کالا در حساب هزینه های جاری.
۷- متورم کردن مبلغ مندرج در فاکتورهای خرید و هزینه ها از طریق تبانی با مشتری.
۸- منظور نمودن هزینه های واهی و شخصی به حسا­ب هزینه های موسسه.
۹- ارائه صورتحساب های خرید و هزینه ها بیش از یک بار به حسابرسان.
۱۰- خارج کردن کالای سالم از حساب ها به عنوان ضایعات و عدم ثبت فروش آنها در دفاتر.
۱۱- دست کاری در وسایل اندازه گیری کالا (کم فروشی) و سوءاستفاده از صندوقهای فروش نقدی و عدم ثبت فروش واقعی در دفاتر.
۱۲- منظور نمودن مطالبات لا وصول واهی و یا عدم ثبت وصول مطالبات حذف شده.
۱۳- بستانکار نمودن حساب مشتریان بابت برگشت واهی کالا و منظور نمودن تخفیفات نقدی ساختگی به حساب مشتریان.
۱۴- خارج نمودن دارایی های مستهلک شده از حساب ها به منظور کتمان درآمد و فروش آنها در زمان واگذاری یا انحلال.
۱۵- تسعیر غیر واقعی نرخ ارز به منظور کتمان سود و نشان دادن زیان.
۱۶- انعقاد قرارداد های صوری و فاکتورهای ساختگی خرید مواد ، کالا و هزینه.
۱۷- عدم ثبت برخی از هزینه ها به منظور کتمان برخی از درآمدها.
۱۸- ارائه قیمت تمام شده کالای ساخته شده بیشتر از قیمت واقعی از طریق افزایش غیر واقعی قیمت مواد یا موادی که خریداری نشده ، دستمزد و سربار تولید.
۱۹- جایگزین کردن مواد اولیه ارزان قیمت به جای مواد گران قیمت.
۲۰-از بین بردن گزارشهای خروجی و جایگزین نمودن گزارشهای خروجی جعلی به جای گزارشهای خروجی اصلی.
۲۱- حذف ، الحاق و تغییر اعداد و اطلاعاتی که قبلا به کامپیوتر داده شده است ، از طریق دستکاری در برنامه کامپیوتر.
۲۲- استفاده از نرم افزارهای متعدد به منظور تهیه صورتهای مالی متفاوت برای شرکت و سازمان امور مالیاتی.

 

سوال : آیا مبلغ درآمد با فروش های محاسبه شده از طریق تبدیل اطلاعیه های خرید به دست آمده با استفاده از رابط مندرج در بند (3) نکات و ضوابط اجرایی مجموعه ضرایب مالیاتی، تخمینی تلقی می شود یا کتمان؟
وقتی مفاد قسمت اخیر ماده 192 قانون مالیات های مستقیم منظور از در آمد کتمان شده، درآمدی است که مودی در طول یک سال مالیاتی از فعالیت های اقتصادی خود بدست آورده اما در اظهار نامه مالیاتی اظهار نکرده باشد. در این صورت ماموران مالیاتی پس از دسترسی به اسناد و مدارک قابل اعتماد و یا دریافت اطلاعیه های مستند و تطبیق آنها با مندرجات دفاتر قانونی و صورت های مالی ابرازی در مهلت مقرر و احراز عدم ثبت اطلاعات مربوط در دفاتر مودی، می توانند نسبت به تعیین و محاسبه درآمدهای کتمان شده و مطالبه مالیات متعلق طبق مقررات قانون فوق الذکر مبادرت نمایند. البته لازم به یادآوری است که هنگام استفاده از روش علی الراس برای تعیین درآمد مشمول مالیات، در آمدهای تخمینی بدون اتکا به مدارک یا انتخاب فروش ابراز مودی به عنوان قرینه مالیاتی، در آمد کتمان شده موضوع مقررات تبصره ماده 192 قانون مالیات های مستقیم (اصلاحی27/11/1380) نبوده و مشمول جریمه موضوعه نخواهد بود.

بنا به مراتب فوق چنانچه قرینه فروش (موضوع ماده152 قانون مالیات های مسقیم مصوب 1366) محاسبه شده با استفاده از رابط تبدیل خرید به فروش مندرج در قسمت نکات و ضوابط اجرایی دفترچه ضرایب مالیاتی ، مربوط به اطلاعیه های خرید بدست آمده ای باشد که از بابت فروش آن هیچگونه ابرازی در دفاتر قانونی و یا صورت های مالی مودی انجام نشده باشد ارزش فروش تعیین شده ، در آمد کتمان شده تلقی می شود.
همچنین در شرایطی که مودی نسبت به ابراز ارزش فروش کالای خریداری شده اقدام نموده اما به هر ترتیب ارزش فروش مزبور مورد تایید اداره امور مالیاتی واقع نشود، در صورت وجود مستندات مثبته و غیر قابل تردید که موید ادعای اداره امور مالیاتی مبنی بر کم نمایی ارزش فروش توسط مودی باشد، تفاوت ارزش فروش حاصله، کتمان تلقی شده و مودی مشمول جرایم موضوع ماده 192 قانون یاد شده خواهد بود .

در غیر این صورت تفاوت مبالغ فروش بدست آمده از طریق روش تبدیل خرید های ابرازی (از جمله خرید های اعلامی در سامانه صورت معاملات فصلی مودیان، دفاتر و اسناد و مدارک تسلیمی و….) به فروش نسبت به فروش ابرازی، بر آوردی (و نه مستند) بوده و به تبع مودی مشمول جرایم کتمان درآمد، نخواهد بود.

دیدگاه ها
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تلفن همراه *

درخواست خدمات و مشاوره

با مشاوره تخصصی فعالیت های مالی،مالیاتی و … خودتان را به ما بسپارید..