استانداردهای حسابداری چیست

استاندارد‌های حسابداری پرکاربرد کدام‌اند؟

استاندارد حسابداری مجموعه‌ای از قوانین، مفاهیم و رهنمودها است که توسط سازمان‌ها و نهادهای مربوطه در زمینه حسابداری تدوین می‌شود. استانداردهای حسابداری برای تأمین اطمینان حاکمیتی، شفافیت و قابلیت مقایسه در اطلاعات مالی تهیه و اجرا می‌شوند. این استانداردها شامل قوانین حسابداری، روش‌ها، فرمول‌ها، تعاریف و دستورالعمل‌های مربوط به تشخیص، اندازه‌گیری، گزارشگری و تفسیر اطلاعات مالی می‌شوند. هدف از استفاده از استانداردهای حسابداری، تسهیل در فهم و تفسیر اطلاعات مالی توسط کاربران و ایجاد یک زبان مشترک بین شرکت‌ها و مراجع حسابرسی است. استانداردهای حسابداری معمولاً توسط سازمان‌ها و نهادهای حسابداری ملی و بین‌المللی مانند سازمان حسابداران قانونی ملی (نمونه ملی) و استانداردهای بین‌المللی گزارشگری مالی (IFRS) تدوین و منتشر می‌شوند.

بیشتر بخوانید: اعزام نیروی حسابدار

استانداردهای حسابرسی چیست
تعریف استانداردهای حسابرسی | اصول حسابرسی در ایران

 

برای دریافت مشاوره مالی و مالیاتی رایگان تماس بگیرید
برای برقراری تماس بر روی شماره کلیک نمایید

استانداردهای حسابداری چیست؟

در بحث حسابداری روشها و اصول خاصی وجود دارند که هر حسابداری باید به آنها مسلط بوده و آنها را در روند امور مالی شرکت و موسسات در نظر بگیرد که به این روشها به اصطلاح استانداردهای حسابداری میگویند

به عبارتی دیگر مجموعه ای از اصول، استانداردها و رویه های مشترک است که بنیان و اساس سیاست های حسابداری مالی و روشهای حسابداری را تعیین میکند این استانداردها ،قوانینی که بر چگونگی انجام کار حسابداری حاکم است را تعیین می کند و درواقع محدوده فعالیت حسابداران را تعیین میکند.

تاریخچه استانداردهای حسابداری در ایران
بررسی استانداردهای حسابرسی و بخش های آن

تاریخچه استانداردهای حسابداری در ایران

در سال 1371، کمیته تدوین استانداردهای حسابداری با نام کمیته رهنمودهای حسابداری از طرف نمایندگان سازمان حسابرسی راه اندازی گردید تا استانداردهای حسابداری ملی ایران بر اساس استانداردهای معتبر و با توجه به شرایط محیطی ایران و با هدف برطرف کردن ناسازگاری ها وضع کند.

در سال 1373 پیش نویس 9 بیانیه و رهنمودهای حسابداری و شرایط تهیه صورتهای مالی از سوی این کمیته منتشر گردید.در سال 1375 نیز پیش نویس 5 بیانیه رهنمود حسابداری دیگر از سوی همین کمیته منتشر گردید و در اخر در سال 1378 نخستین مجموعه رهنمودهای حسابداری منتشر گردید

استانداردهای حسابداری 1 تا 22 نخستین استانداردهای حسابداری ملی ایران بودند که توسط کمیته تدوین استانداردهای حسابداری تعیین شدند.

 

بیشتر بخوانید: مشاوره مالی رایگان

اهداف استانداردهای حسابداری
استاندارد های حسابداری پر کاربرد

 

اهداف استانداردهای حسابداری

– ارائه اطلاعات دقیق و مهم به وسیله گزارشهای مالی توسط حسابداران

– اخذ تصمیمات مهم و درست تجاری بر اساس گزارشهای مالی

– افزایش اطمینان به یک تجارت از طریق صورت حسابهای مالی

– افزایش اعتماد سرمایه گذاران در بازار رقابتی  و همچنین اعتماد از سلامتی مالی مجموعه

 

بیشتر بخوانید: اظهارنامه مالیاتی 1402

انواع استانداردهای حسابداری
معرفی انواع استانداردهای حسابداری

 

 

انواع استانداردهای حسابداری

استانداردهای حسابداری در سه گروه تقسیم میشوند

1- استانداردهای عمومی

2- استانداردهای حسابرسی گزارشگری

3- استانداردهای حسابداری میدانی

 

بیشتر بخوانید: خدمات حسابداری

 

استانداردهای مصوب حسابداری

استاندارد 1- ارائه صورتهای مالی

استاندارد 2- صورت جریان های نقدی

استاندارد 3- درآمد عملیاتی

استاندارد 4- ذخایر، بدهیهای احتمالی،دارائیهای احتمالی

استاندارد 5- رویدادهای بعد از تاریخ ترازنامه

استاندارد 6- گزارش عملکرد مالی

استاندارد 8- حسابداری موجودی مواد وکالا

استاندارد 9- حسابداری پیمانهای بلند مدت

استاندارد 10- حسابداری کمکهای بلاعوض

استاندارد 11- دارائیهای ثابت مشهود

استاندارد 12- افشای اطلاعات اشخاص وابسته

استاندارد 13- حسابداری مخارج تامین مالی

استاندارد 14- نحوه ارائه دارائیهای جاری و بدهیهای جاری

استاندارد 15- حسابداری سرمایه گذاری ها

استاندارد 16- اثار تغییر نرخ ارز

استاندارد 17- دارائیهای نا مشهود

استاندارد 18- صورتهای مالی تلفیقی و حسابداری سرمایه گذاری در واحد های تجاری فرعی

استاندارد19- ترکیبهای تجاری

استاندارد 20- سرمایه گذاری در واحدهای تجاری وابسته

استاندارد 21- حسابداری اجاره ها

استاندارد 22- گزارشگری مالی میان دوره ای

استاندارد 23- حسابداری مشارکتهای خاص

استاندارد24 –  گزارشگری مالی واحد های تجاری در مرحله قبل از بهره برداری

استاندارد 25- گزارشگری بر حسب قسمت های مختلف

استاندارد 26- فعالیتهای کشاورزی

استاندارد 27- طرحهای مزایای بازنشستگی

استاندارد 28- فعالیتهای بیمه عمومی

استاندارد 29- فعالیتهای ساخت املاک

استاندارد 30- سود هر سهم

استاندارد 31- دارائیهای غیر جاری نگهداری شده برای فروش و عملیات متوقف شده

استاندارد 32- کاهش ارزش دارائیها

استاندارد 33- مزایای بازنشستگی کارکنان

استاندارد 34- رویه های حسابداری، تغییر در برآوردهای حسابداری و اشتباهات

استاندارد 35- مالیات بر درامد

استاندارد 36- ابزارهای مالی – ارائه

استاندارد 37- ابزارهای مالی – افشا

استاندارد 38- ترکیبهای تجاری

استاندارد 39- صورتهای مالی تلفیقی

استاندارد 40- مشارکتها

استاندارد 41- افشای منافع در واحد های تجاری

استاندارد 42- اندازه گیری ارزش منصفانه

 

استانداردهای حسابداری چیست؟

در بحث حسابداری روش‌ها و اصول خاصی وجود دارند که هر حسابداری باید به آن‌ها مسلط شود و آن‌ها را در روند امور مالی شرکت‌ها و سازمان‌ها در نظر بگیرد. به این روش‌ها و اصول خاص استانداردهای حسابداری می‌گویند. این استانداردها اصول اساسی حسابداری را تعیین کرده و مثل یک نقشه راه به حسابدار کمک می‌کنند تا بدون مشکل بتواند حسابرسی‌ها را انجام دهد. هر حسابدار باید در تمامی گزارش‌های مالی بر طرق این استانداردها پیش برود در غیر این صورت گزارش‌های او پذیرفته نمی‌شوند و باید مجدداً تنظیم شوند.

با پیشرفت تکنولوژی و روی کار آمدن انواع نرم افزارهای حسابداری مانند سپیدار، بسیاری از مردم فکر می‌کنند تنها تسلط به این نرم افزارها کافیست تا بتوان تمام امور مالی شرکت را دقیق و کامل انجام داد و از بروز هرگونه خطای انسانی جلوگیری کرد. هر چند این نرم افزارها کار حسابداران را راحت می‌کنند اما در صورتی که حسابداران به استانداردهای حسابرسی مسلط نباشند، نمی‌توانند حتی با وجود این نرم افزارها هم کارهای مربوط به حسابداری شرکت‌ها را انجام دهند.

در یک تعریف جامع و کلی استانداردهای حسابداری را می‌توان همان قوانین و مقرراتی دانست که هر حسابدار باید رعایت کند. این قوانین روش کار حسابدار را مشخص می‌کنند.

مزیت‌های استانداردهای حسابداری چیست؟

در ادامه به بعضی از مهم‌ترین مزیت‌های استانداردهای حسابداری اشاره می‌کنیم:

  • کسانی که صورت‌های مالی و گزارش‌های شرکت‌ها و سازمان‌ها را بررسی می‌کنند، این کار را بر اساس استانداردهای حسابداری انجام می‌دهند و چنانچه حسابدار یک شرکت این استانداردها را رعایت کند، گزارش‌های ارائه شده تایید می‌شوند.
  • اگر کسب‌وکار کوچکی دارید و می‌خواهید عملکرد رقبا یا کسانی را که قرار است در مسیر شغلی‌تان با آن‌ها شریک شوید را بررسی کنید، استانداردها به شما کمک خواهند کرد تا مطمئن شوید شرکت مقابل در چه وضعیتی به سر می‌برد و امور مالی آن چگونه است.
  • مشخص کردن زمان انجام امور مالی مختلف و اندازه‌گیری آن‌ها به صورت دقیق

اهمیت استانداردهای حسابداری

حسابداری در هر مجموعه و شرکت یکی از شاخه‌های مهم برای رشد و توسعه است و برای همین حسابداران نقش مهمی در مجموعه‌ها دارند. بسیاری از سرمایه‌گذاران یا تحلیلگرهای مالی برای اینکه اقدامی برای رشد کسب‌وکار ما انجام دهند، در ابتدا صورت‌های مالی ما را برآورد می‌کنند. برای همین حسابدار باید گزارش‌ها و صورت‌های مالی را به گونه‌ای تهیه و تنظیم کند که سرمایه‌گذارهای خارجی و … بتوانند به آن‌ها استناد کرده و به شرکت در پیشبرد اهدافش کمک نمایند.

گزارش‌های مالی یک شرکت ارزش آن را تعیین می‌کنند و برای همین حسابداران باید به صورت کامل به مهم‌ترین استانداردهای حسابداری پرکاربرد مسلط باشند تا بتواند گزارش‌های کامل و دقیقی ارائه کنند. هر چه از استانداردهای دقیق‌تری در حسابرسی‌ها کمک گرفته شود، گزارش‌ها دقیق‌تر و قابل اعتمادتر می‌شوند.

اهمیت استانداردهای حسابداری در همین‌جا تمام نمی‌شود و در بخش‌های مختلف خود را نشان می‌دهد که در ادامه اهمیت آن‌ها را بررسی می‌کنیم:

  • ارائه اطلاعات دقیق به وسیله گزارش‌های مالی توسط حسابداران
  • اخذ تصمیمات مهم و درست تجاری بر اساس گزارش‌های مالی
  • افزایش اطمینان به یک تجارت یا کسب‌وکار از طریق صورت حساب‌های مالی و …
  • افزایش اعتماد سرمایه‌گذاران در بازار رقابتی پیش رو و همچنین اعتماد از سلامتی مالی مجموعه

تدوین استانداردهای حسابداری

اما استانداردهای حسابداری چگونه تدوین می‌شوند؟ در ادامه روش و شیوه تدوین این قوانین را لیست می‌کنیم:

1.تشخیص موضوع به منظور شروع فرایند تحقیق‌ها

کمیته تدوین استانداردها در ابتدا موضوعات مطرح شده توسط مدیریت تدوین استانداردها را بررسی کرده و بر این اساس استانداردهایی را تهیه و تنظیم می‌کند و سپس آن‌ها را در اختیار مدیریت تدوین استانداردها می‌گذارد.

2.بررسی اولیه

حالا که استانداردها در اختیار مدیریت تدوین استانداردهای حسابداری گذاشته شده، کارشناسان این مجموعه به صورت کامل روی استانداردها تحقیقات لازم را انجام می‌دهند. در اینجا برای تشخیص و تعیین استاندارد مطرح شده، استانداردهای سایر کشورها مثل آمریکا، انگلستان یا کانادا بررسی می‌شوند و سپس قوانین موجود در کشور و همچنین استانداردهای داخل خود ایران هم مورد بررسی قرار می‌گیرند.

3.اخذ تصمیم برای لازم بودن تدوین استاندارد

حالا نوبت به اخذ تصمیم توسط کمیته تدوین استانداردها درباره تدوین استاندارد مورد ارزیابی شده می‌رسد.

4.ایجاد پیش‌نویس اولیه

هنگامی که کمیته تدوین استاندارد، رای به تدوین استاندارد مطرح شده گرفت، نوبت آن است تا گروهی از کارشناس‌ها طی بررسی گزارش‌های مختلف و مطالعات متعدد و همچنین برگزاری جلسات مختلف، یک پیش‌نویس اولیه از استاندارد مورد نظر ایجاد کنند. کارشناس‌ها در مرحله اول استاندارد مربوطه را با استانداردهای بین‌المللی مقایسه می‌کنند و این موضوعات را اساس تنظیم پیش‌نویس اولیه قرار می‌دهند.

5.تدوین پیش‌نویس به صورت استاندارد

در این مرحله نوبت به کمیته تدوین استاندارد می‌رسد تا پیش‌نویسی که در مرحله قبل ایجاد شد را بررسی کرده و اصطلاحات لازم را روی آن انجام دهد. در این مرحله کمیته تدوین بررسی‌های دقیق و گسترده‌ای را انجام می‌دهد و در نهایت مرحله نهایی کردن پیش‌نویس استاندارد را در پیش می‌گیرد.

6.نظر سنجی به صورت عمومی

حالا نوبت به نظرسنجی می‌رسد و کمیته تدوین پیش‌نویس استانداردها را در مجامع عمومی پخش می‌کند تا نظرات مختلف مردم را درباره آن‌ها بداند. این کمیته پیش‌نویس‌ها را در اینترنت، مجلات مختلف و … پخش کرده و منتظر بازخورد دیگران از آن می‌ماند. همچنین برای اطمینان بیشتر پیش‌نویس برای افراد صاحب نظر در زمینه حسابداری هم فرستاده می‌شود تا بازخوردهای آن‌ها را در این زمینه بگیرند. در نهایت در صورت لزوم مجدداً پیش‌نویس اصلاح شده و پس از اینکه کمیته فنی آن را تایید کرد برای هیئت عامل سازمان ارسال می‌شود.

7.تصویب نهایی استاندارد

اگر متن استاندارد به دست هیئت عامل و مجمع عمومی سازمان برسد، حالا نوبت تصویب نهایی استاندار است. در واقع هیئت عامل نیز باید مجدداً استانداردها را بررسی کند و در صورت لزوم اصلاحاتی را روی آن‌ها انجام دهد. پس از اینکه اصلاحات انجام شده و استاندارد مورد نظر به مرحله تدوین نهایی رسید، این هیئت استاندارد را در اختیار مجمع عمومی سازمان می‌گذارد و بعد از اینکه مجمع عمومی سازمان آن را تدوین و تایید کرده، استاندارد لازم‌الاجرا بوده و تمامی حسابدارها باید در انجام امور مالی شرکت‌ها آن را مد نظر قرار دهند.

موسسه حسابداری حساب اندیش ایرانیان در زمینه حسابداری به کارفرمایان با سال‌ها تجربه تخصصی در این زمینه به ارائه خدمات حسابداری می‌پردازد. حساب اندیش ایرانیان با 20 سال تجربه درخشان در ارائه خدمات ملی و مالیاتی به شرکت‌ها و موسسات بزرگ، به عنوان یک شرکت حسابداری موفق و متمایز شناخته شده است. این شرکت به دلیل متعهد بودن به کیفیت خدمات و داشتن کادری مجرب و متخصص، انتخاب بسیاری از شرکت‌ها را برای انجام خدمات مالی و خدمات مالیاتی محسوب می‌شود. به این ترتیب، حساب اندیش ایرانیان بهترین انتخاب ممکن برای کسب و کارها در زمینه حسابداری محسوب می‌گردد.

دیدگاه ها
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تلفن همراه *

درخواست خدمات و مشاوره

با مشاوره تخصصی فعالیت های مالی،مالیاتی و … خودتان را به ما بسپارید..